duminică, iulie 25

10 MARI SIBIENI. MATHIAS MILES

duminică, iulie 25

Campania 10 MARI SIBIENI şi o altă propunere:


Mathias MILES

S-a născut la Mediaş în 1639.
Provenea dintr-una din importantele familii patriciene ale cetăţii de pe Târnave, tatăl său fiind preotul paroh al Mediaşului.
A studiat la Braşov şi apoi la Universitatea din Wittenberg.
Revine în Transilvania, la Sibiu în 1660. Aici va fi numit rector al gimnaziului oraşului, actualul Colegiu Brukenthal.
A fost implicat mult şi în viaţa administraţiei locale a oraşului, fiind ales membru al Senatului sibian.
În timpul Marelui Război cu Turcia a statelor europene, început în 1683, lui Miles i se va încredinţa mobilizarea contingentelor militare ale saşilor.
Cariera politică este repede pornită.
Odată cu revenirea sa în Transilvania, principele Janos Kemeny numindu-l consilier personal şi trimitându-l ca şi ambasador la Viena.
Continuă munca sa şi alături de următorul principe Mihaly Apafy I, în această perioadă stabilindu-se definitiv la Sibiu.
El se va implica în semnarea păcii dintre Transilvania şi Imperiul Habsburgic revenind în Transilvania alături de împăratul Leopold I.
A făcut partea din comisia lui Johann Haller, cel trimis de Dieta transilvăneană să negocieze includerea principatului în Imperiul Habsburgic.
Pe lângă activitatea sa politică, foarte importantă rămâne şi activitatea sa culturală, el lăsând posterităţii o serie de lucrări şi studii de istorie, cea mai importantă fiind o istorie a secolului al XVI-lea.

0 comentarii:

 
Opinii Juridice © 2008. Design by Pocket