joi, iunie 17

10 MARI SIBIENI. PETRUS HALLER

joi, iunie 17


O nouă îndatorire îndeplinită cu plăcere...
Despre PETRUS HALLER

Petrus Haller s-a nascut la Buda in 1500.
A studiat la Viena de unde va veni la Sibiu in 1526.
Va investi in minerit, va strange fonduri din camatarie, dezvoltand apoi afaceri imobiliare.
Va fi intai consilier municipal apoi va ajunge sa fie chiar si jude regal in 1557.
A fost in mai multe perioade primar al orasului, prima data intre 1542 – 1546, apoi intre 1550 – 1552 si intre 1554 – 1556.Sustinerea Reformei si a partidei pro-habsburgice vor fi principalele cai ale politicii sale.
n 1543 primarul va decide desfiintarea manastirii dominicane.
In 1551, Sibiul va gazdui, la insistentele lui Haller, pe contele Arch, comandantul armatelor imperiale habsburgice, in acelasi timp realizandu-se intense fortificări a orasului.
Petrus Haller va finanta din bani proprii construirea unui bastion, ce astazi ii poartă numele (este situat la intalnirea bulevardului Coposu cu strada Pompeiu Onofrei si cu Parcul Tineretului).
Orasul cumpara mult armament in perioada sa.In 1556 la Sibiu se va intruni Universitatea Saseasca, care influentata fiind de Haller va decide mentinerea pozitiei pro-habsburgice, pro-occidentale.
Perioada sa este marcata de nenumarate decizii si infaptuiri necesare dezvoltarii orasului.
Astfel in 1545 este cumparata o casa din interiorul actualei Piete Huet, putandu-se astfel extinde scoala, actualul Colegiu Brukenthal.
In perioada sa este pusa in ordine arhiva orasului, realizandu-se o inventariere a tuturor documentelor existente.
Primaria va construi in 1554 pe Sadu langa Talmaciu o moara de hartie.
Preotii din oras nu vor mai avea dreptul de a cumpara decat case de lemn pe care mai apoi aveau obligaţia de a le recladi din piatra.
In 1550 este montat Stalpul Infamiei in Piaţa Mare.
In 1552, se va incepe construirea bastioanelor portilor Ocnei (pe actuala strada a Ocnei, in zona intreprinderii Independenta) si Cisnadiei (pe actuala parcare din fata hotelului) numele lui Haller fiind strans legat de aceasta a cincea fortificare a orasului.
Tot in perioada sa, este construita a cincea poarta, a Mortilor (la capatul actualei strazi Lazar), ce dadea intr-un nou cimitir.
Tot Petrus Haller lasa orasului una dintre cele mai importante case patriciene din Transilvania, casa ce ii poarta numele. Este situata in Piata Mare si a apartinut pana in secolul al XVIII-lea familiei Haller.
Petrus Haller va muri in 1569.
Familia sa va ramane importanta pentru comunitatea germană din Transilvania. In 1791 din Dieta provinciei faceau parte sase membri ai familiei.

0 comentarii:

 
Opinii Juridice © 2008. Design by Pocket